De Ultieme Kaastest
Afgelopen
donderdag heb ik een vergelijkend warenonderzoek gedaan bij een bekende en (te)
hippe lunchroom in het hartje van Amersfoort
De test:
Citroentaart
met een dot slagroom en een kop kruidenthee.
Mijn partner
in crime nam hun alom bejublede chocolade cheesecake.
En de kids
tot slot namen de caramel shortbread.
Wat volgde
was –aan het gezicht van mijn tafelgenote te zien- een kansloos tafereel. Vol overgave
en concentratie nam ik een hap van mijn citroentaart die ik nog net niet in
mijn mond liet rondgaan om vervolgens uit te tuffen als een goede wijnproever.
En, eerlijk
is eerlijk, hij was goed (de slagroom daarentegen was nagenoeg ongezoet…). Friszuur
met een neutrale cake achtige koekbodem.
De
chocolade cheesecake was ook echt heerlijk. Met name de bodem is een winner in
combinatie met die zijdezachte cheesecakevulling. Elke hap vraagt erom om
langzaam naar binnen geleid te worden om deze vervolgens met je tong tegen je
gehemelte te drukken en daar langzaam weg te laten smelten.
*zucht*
*zwijmel*
Die
shortbread (bij mij beter bekend als de twix). Tja, wat zal ik zeggen. De smaken
afzonderlijk waren goed, maar in het geheel gingen ze verloren. Ik miste het nostalgische
raider-gevoel waarbij de biscuit afbreekt, maar blijft kleven aan de goddelijke
caramel en chocolade.
Al met al
was het toch een redelijke geslaagd “onderzoek” met als eindcijfer een dikke 7….totdat
de rekening werd gepresenteerd….!?!?!
Wow!
Ik kan
niet anders dan de treurige conclusie trekken dat ik ergens iets totaal
verkeerd doe in mijn bedrijfsvoering en echt té lage prijzen reken.
Graag alle
betweters mond houden nu!
Dit
onderzoek heeft uiteraard tot een nieuwe uitdaging geleid, namelijk het vinden van
hét ultieme chocolade cheesecake recept.
En dat dit
minder makkelijk is dan het lijkt, blijkt alleen al uit het feit dat werkelijk
waar elk recept dat ik tegenkwam claimde recht te hebben op deze titel.
Er zat dan
ook niets anders op dan mijn eigen vertrouwde cheesecake recept Jillicious te
twisten tot een chocolade cheesecake.
En ook ik
kan niet anders zeggen dan: Dit is hét chocolade cheesecake recept! (alhoewel
de bodem nog wel wat bijschaving vraagt). Mede door zijn eenvoud en eindeloze
variatiemogelijkheden.
Fijne
zondag!
Jillicious chocolade
cheesecake
Ik heb mij
lang verzet tegen het concept ‘cheesecake’, ik vond het teveel klinken als een
stuk extra belegen kaas met suiker. Maar, ook als banketbakkeres moet je je
soms op onbekend terrein begeven en de gok wagen. En wat ben ik blij dat ik dat
heb gedaan. De fluweelzachte structuur van de roomkaas doet de taart smelten op
je tong en je verlangen naar de volgende hap.
12-16
punten
300 gr oreo’s
(zonder crème)
150 gr
ongezouten roomboter
250 gr
ricotta
500 gr
roomkaas op kamertemperatuur
110 gr
suiker
3 eieren
175 gram
pure chocolade
2 el cacao
Een met
bakpapier beklede springvorm (24cm)
Verkruimel
de koek in een keukenmachine. Smelt de boter en voeg de koekkruimels eraan toe.
Als de boter goed is opgenomen door de kruimels, schep je het in een springvorm
die bekleed is met bakpapier. Druk het goed en gelijkmatig aan. 1 uur weg in de
koelkast om op te stijven.
Verwarm de
oven voor op 140°C.
Meng de
cacao en de suiker en zet opzij.
Klop de
ricotta en roomkaas 30 seconden tot een mooi zalvig mengsel. Voeg al kloppend
de cacao-suiker toe. Schraap langs de kom voor niet opgenomen ingrediënten*.
Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en klop net lang genoeg dat alle
ingrediënten zijn opgenomen. Zodra je de eieren hebt toegevoegd zo kort
mogelijk kloppen, anders klop je er teveel lucht in en heb je meer kans op
barstjes en instorten na het bakken.
Giet alles
in de vorm en ze het 60 minuten in de oven. Als je tegen de zijkant tikt moet
de taart in het midden nog een beetje lobbig zijn. Zet de oven dan uit en laat
de taart nog 15 minuten in de oven staan met de deur op een kier. Zet deze dan
op het aanrecht. Als de taart geheel is afgekoeld zet hem dan in de koelkast,
bij voorkeur een hele nacht.
Serveer
met een dot lobbige slagroom.
Let op,
machtig!
Geniet!
*Schraap
tijdens het mengen van de roomkaas de kom goed langs voor restjes, dit kan
namelijk niet meer zodra je de eieren hebt toegevoegd, dan krijg je klontjes in
je beslag.
Reacties
Een reactie posten