Waarom? Waarom niet
Oké, de
droom van een eigen taartwinkel heb ik pas geleden op de boot gezet naar een
zonnig oord. Wie weet ga ik er wel een keer naartoe emigreren, maar tot die
tijd zal het blijven bij korte zonvakanties.
Te cryptisch omschreven wellicht?
Oké, nog een keer.
Alhoewel het bakken van alles dat suiker als hoofdingrediënt heeft mijn grootste passie is, heb ik deze droom laten varen toen ik ging uitrekenen hoeveel taarten ik per week zou moeten bakken om er enigszins van te kunnen leven. De uitkomst was namelijk veel, heel veel. Laat staan het aantal uren die ik daarvoor vrij moest maken naast mijn werk en na bedtijd van mijn oogappeltjes.
Tja, en wat blijft er dan nog van deze bakpassie over als ik de 50e taart van die week de oven inschuif.
Ik ben bang vrij weinig, hooguit een klein zwart verpieterd stukje overjarige taart.
Het zal dus blijven bij lekker bakken voor mijn dierbare naasten en om op mijn blog te delen met jullie.
Ach, ook zeker niet vervelend toch?
Simpel.
Als de taart (/cake/cupcake/koek) van de week je doet watertanden, stuur mij een mail dat je deze wilt bestellen. Dit kan tot de woensdag daarop volgend. Vervolgens kan je deze Jillicious taart (/cake/cupcake/koek) dan voor een x-bedrag op vrijdag avond bij mij ophalen.
Veel
bakplezier!
Vulling
150 gram pure chocolade, plus extra, met een kaasschaaf in vlokken geschaafd om te garneren.
50 gram roomboter
2 el golden syrup
6 eieren
300 gram lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille
250 ml slagroom
50 gram suiker
80 gram poedersuiker
1 vanille stokje
25 gram amandelmeel
Snufje zout
1 ei
200 gram bloem
80 gram boter
Breek het ei erboven en roer deze erdoor. Het zal er ietwat geschift uit zien, maar wees gerust, het komt goed. Zeef de bloem erboven en meng alles met een spatel en later met je handen zonder het teveel te kneden.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2mm en bekleed de bakvorm. Prik met een vorm heel veel gaatjes in de bodem.
Zet de taart 15-20 minuten in de oven.
Laat afkoelen.
Als alles gesmolten is en je een glad mengsel hebt, laat het dan op het aanrecht ietwat afkoelen.
Doe de suiker, eieren en vanille in een grote mengkom en klop totdat alles goed gemengd is, je hoeft het absoluut niet luchtig te kloppen. We willen immers modder proeven.
Voeg al rustig kloppend de enigszins afgekoelde chocolademengsel bij het eimengsel. (te warme chocolade geeft roerei…)
Klop totdat de alles goed gemengd is.
Schenk de vulling in de voorgebakken bodem en bak in circa 20/25 minuten af, ik had een ondiepe vorm. Als je deegbodem dieper is, moet je je tijd ook verlengen. Controleer na 20 minuten regelmatig of de vulling niet overgaar is. De vulling moet stevig zijn, maar in het midden nog wat zacht blijven. Niet wiebelig!
Laat de vlaai helemaal afkoelen en zet hem vervolgens afgedekt minstens 1 uur, of tot de volgende dag in de koelkast. Haal de vlaai 1 uur voor opdienen uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Te cryptisch omschreven wellicht?
Oké, nog een keer.
Alhoewel het bakken van alles dat suiker als hoofdingrediënt heeft mijn grootste passie is, heb ik deze droom laten varen toen ik ging uitrekenen hoeveel taarten ik per week zou moeten bakken om er enigszins van te kunnen leven. De uitkomst was namelijk veel, heel veel. Laat staan het aantal uren die ik daarvoor vrij moest maken naast mijn werk en na bedtijd van mijn oogappeltjes.
Tja, en wat blijft er dan nog van deze bakpassie over als ik de 50e taart van die week de oven inschuif.
Ik ben bang vrij weinig, hooguit een klein zwart verpieterd stukje overjarige taart.
Het zal dus blijven bij lekker bakken voor mijn dierbare naasten en om op mijn blog te delen met jullie.
Ach, ook zeker niet vervelend toch?
Maaaaaarrrrr,
ik zou Jill niet zijn als ik toch niet iets zou bedenken om hier even van
geproefd te kunnen hebben. (In dit geval kwam dit magistrale idee van mijn BFF
in spé, maar laten we doen alsof zij dit niet zal lezen…;-))
In de
maand juni kan je je elke week inschrijven op de taart/cake/cupcake/koek van de
week. Het recept dat ik die week maak, kan je dus zelf maken, maar ook met
hetzelfde gemak bij mij bestellen.
Wat moet
je doen? Simpel.
Als de taart (/cake/cupcake/koek) van de week je doet watertanden, stuur mij een mail dat je deze wilt bestellen. Dit kan tot de woensdag daarop volgend. Vervolgens kan je deze Jillicious taart (/cake/cupcake/koek) dan voor een x-bedrag op vrijdag avond bij mij ophalen.
En deze
week is dat de Mississippi Mudpie Jillicious Style. Wat is er anders in
vergelijking met een “gewone” Mississippi mudpie hoor ik je denken. Nou, laten
we beginnen bij de maat. Die Amerikanen houden van alles dat bigger, better
& stronger is. En dat vind ik echt too much. Daarom een verfijnde lagere
versie. Dat betekende wel dat ik voldoende had voor 2 normale taarten (of 1
grote en 2 kleine zoals je op de foto kan zien).
Verder heb
ik de bodem niet van oreo’s gemaakt, maar van een beproefd taartbodem recept
dat heerlijk combineert met de puddingachtige vulling. Deze bodem is echter wel
iets meer werk dan de oreo bodem. Daarom zal ik beide taartbodem recepten plaatsen.
Fijne
zondag!
Mississippi Mudpie Jillicious Style
10
a 12 puntenVulling
150 gram pure chocolade, plus extra, met een kaasschaaf in vlokken geschaafd om te garneren.
50 gram roomboter
2 el golden syrup
6 eieren
300 gram lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille
250 ml slagroom
50 gram suiker
Bodem
120 gram
roomboter80 gram poedersuiker
1 vanille stokje
25 gram amandelmeel
Snufje zout
1 ei
200 gram bloem
Of
(2 rollen
Oreo-koekjes(á 154 gram)80 gram boter
De koekjes
verkruimel je in de keukenmachine. Smelt de boter en meng dit met de
koekkruimels. Verdeel dit over de met bakpapier beklede springvorm en druk goed
aan. Zowel de bodem als de zijkanten! Zet weg in de koelkast om op te stijven. Volg
verder het recept zoals beschreven. )
springvorm
23cm
Bodem
Doe de zachte
boter in een kom en zeef de poedersuiker
erboven. Voeg het merg van het vanillestokje, de amandelmeel en zout
toe. Meng alles met een spatel tot een egaal mengsel.Breek het ei erboven en roer deze erdoor. Het zal er ietwat geschift uit zien, maar wees gerust, het komt goed. Zeef de bloem erboven en meng alles met een spatel en later met je handen zonder het teveel te kneden.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de
oven voor op 170°C.
Vet de bakvorm
in met boter.Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2mm en bekleed de bakvorm. Prik met een vorm heel veel gaatjes in de bodem.
Zet de taart 15-20 minuten in de oven.
Laat afkoelen.
Vulling
Doe de
chocolade met de boter en de siroop in een kom en verwarm deze au-bain marie
(of zoals ik, in etappes van 40 sec in de magnetron, maar pas op dat de
chocolade niet verbrand!).Als alles gesmolten is en je een glad mengsel hebt, laat het dan op het aanrecht ietwat afkoelen.
Doe de suiker, eieren en vanille in een grote mengkom en klop totdat alles goed gemengd is, je hoeft het absoluut niet luchtig te kloppen. We willen immers modder proeven.
Voeg al rustig kloppend de enigszins afgekoelde chocolademengsel bij het eimengsel. (te warme chocolade geeft roerei…)
Klop totdat de alles goed gemengd is.
Schenk de vulling in de voorgebakken bodem en bak in circa 20/25 minuten af, ik had een ondiepe vorm. Als je deegbodem dieper is, moet je je tijd ook verlengen. Controleer na 20 minuten regelmatig of de vulling niet overgaar is. De vulling moet stevig zijn, maar in het midden nog wat zacht blijven. Niet wiebelig!
Laat de vlaai helemaal afkoelen en zet hem vervolgens afgedekt minstens 1 uur, of tot de volgende dag in de koelkast. Haal de vlaai 1 uur voor opdienen uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Klop vlak
voor het opdienen de slagroom met de suiker lobbig en strijd dit over de vlaai.
Bestrooi met de geschaafde chocolade.
Geniet!
Hey Jill,
BeantwoordenVerwijderenDe taart was echt super lekker! echt een aanrader.