zondag 9 juni 2013

Con-Fusion

Dat mengen voor interessante resultaten kan zorgen zal voor velen niet onbekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan rood en wit, dat geeft roze. Of beter nog, blauw en geel, dat geeft groen. Maar ook cacao en melk, dat geeft een heerlijke chocolademelk. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als je echter gaat mengen met rassen, dan kom je pas echt voor leuke verrassingen te staan.
Neem nou mijn gezin.
Mijn wederhelft (voorheen sugardaddy, maar ik vond het toch iets te veel weg hebben van een pooier) is half Nederlands-half Indonesisch. Ikzelf ben half Nederlands-half Guyanees (nee, dat ligt niet in Afrika, dat is Guinea. Guyana ligt naast Suriname).
Dat we gemengd bloed hebben zie je voornamelijk terug in onze –hoe verrassend- gerechten. We noemen het zelf al gekscherend ‘con-fusion’, omdat we van alle culturen (en nog een paar meer) het beste hebben gepakt, in de pan gestopt en vervolgens gebrouwd tot iets heerlijks dat echter niet meer te herleiden is tot één bepaalde keuken. Confusion.
Maar ik dwaal weer af.
Wij zijn al “confused” door onze gemengde afkomst, laat staan onze kinderen. Daar valt echt niks zinnigs meer van te maken; Nederlands-Indonesisch-Guyanees-Nederlands.
Arme kinderen.
En het is ook te zien. De één heeft felblauwe ogen en donkerblond haar (maar wel de vertrouwde hindoe-kringen onder zijn ogen als hij moe is). De ander heeft chocoladebruine ogen en donkerbruin haar. De één eet niet liever dan een boterham met pindakaas, terwijl de ander het liefst op haar hurken met haar handen de rijst naar binnen schuift.
En om over het karakter dan nog maar te zwijgen…
Nee, deze kinderen zijn rijp voor langdurige psychotherapie.
En toch, het heeft ook wel wat (…) onze mengelmoesjes. Ze doen ons elke keer weer aangenaam verrassen hoe verschillend 2 kinderen uit hetzelfde gezin kunnen zijn. Hoe ze allebei hun eigen persoonlijkheid hebben met hun eigen eigenaardigheden. Onze oogappeltjes.
Ach, waarschijnlijk zijn ze helemaal niet zo bijzonder, maar zijn ze net als ieder opgroeiend kind; uniek (net als alle anderen).

Fijne zondag!
 

Ook deze week kun je weer met het zelfde gemak het recept bij mij bestellen. Je kan deze dan vrijdag 14 juni afhalen.
Dit keer zijn het in – in het kader van komende vaderdag- “echte mannen cupcakes”. Een whisky chocolade cupcake (met whisky creamcheese topping en whiskycaramel popcorn). Ik kan je zeggen, ze zijn vurrukkulluk!
Niet voor mietjes (en kinderen*)

*als je een gerecht even laat koken is 15% van de alcohol verdampt. Bij flamberen verdampt 25%. Na 15 minuten laten pruttelen is 60% van de alcohol weg. Na 1 uur koken 75%. In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter. Daarnaast verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn. Bron: www.alcoholdebaas.nl

 
 

Whisky chocolade cupcakes
12 cupcakes
 

Ingrediënten
75 gram gehakte pure chocolade
125 gram roomboter
120 ml melk
220 gram fijne tafelsuiker
1 groot ei
40 ml whisky (alcoholvrij: vervang door dezelfde hoeveelheid koffie of sinaasappelsap)
40 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram bloem
50 gram cacao

50 gram roomboter
125 gram roomkaas, koud!
300 gram poedersuiker
2 el whisky

Zak naturel popcorn
225 gram fijne tafelsuiker
1 el roomboter
½ el vanille
½  tl zout
30ml whisky

50 gram pure chocolade


Cupcakes
Verwarm de oven voor op 160°C.
Zeef de bloem en het bakmeel met de cacao. Zet opzij.
Zet de cupcakevorm klaar met cases.  
Verwarm de melk met de suiker (het mag niet koken!). Voeg de boter toe. Als de boter gesmolten is, voeg dan de chocolade toe. Neem van het vuur af zodra de chocolade bijna gesmolten is en roer tot de chocolade is opgelost.
Laat het ietwat afkoelen. Voeg het ei en de whisky aan het chocolademengsel toe. Roer er vervolgens het bloemmengsel doorheen met een garde. Blijf roeren tot je een mooie egale massa hebt. Schrik niet, het is redelijk vloeibaar, maar dat geeft straks een heerlijk kleffe cupcake.
Schep het beslag met een ijsschep in de cases, de cupcakes zullen niet erg rijzen, dus je kan ze tot ¾ vullen.
Bak de cupcakes af in circa 15-20 minuten, afhankelijk van je oven. Als je er een sateprikker in prikt, moet deze er schoon uitkomen.

Creamcheese topping
Klop de poedersuiker en de boter in de keukenmachine op de middelste stand tot alles goed vermengd is in ongeveer 5 minuten. Voeg de verse roomkaas toe en blijf kloppen totdat hij volledig is opgenomen. Schakel de machine nu naar de hoogste stand. Klopt ongeveer 5 minuten tot het glazuur bleek en luchtig is. Klop niet te lang, omdat het glazuur dan vloeibaar kan worden.

Popcorn
Doe de popcorn in een grote kom.
Zet een bak bedekt met aluminium folie klaar.
Verwarm de suiker, boter, vanille, zou en whisky op half hoog vuur onder voortdurend roeren. Blijf roeren tot de suiker is gesmolten en het een mooie caramel kleur. Wees geduldig, maar blijf erbij, want het kan opeens snel gaan. Als het een mooie caramelsaus is geworden haal van het vuur en roer meteen door de popcorn. Spreid de popcorn vervolgens over het aluminium folie en laat het daar circa 10-20 minuten afkoelen.
Wees voorzichtig!!! De caramel wordt ontzettend heet!

Smelt de chocolade en doe in een spuitzak. Spuit in slierten over de topping en leg er vervolgens een caramel whisky popcorn op.

Geniet!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten