Duistere koffiebroodjes
Ik ben gelukkig.
Dit weekend heb ik 2 geweldige aankopen gedaan:
1. Een nieuwe taartstandaard. Ik heb namelijkgeen een ernstig tekort aan
presentatiemateriaal…
2. En een bus heerlijke vanillestokjes.
Nou is het toeval dat ik 2 jaar geleden voor mijn verjaardag een Banketbijbel* heb gekregen (Laten we voor het gemak buiten beschouwing laten dat dit boek boven aan mijn verlanglijstje stond en daarna een hele tijd niets). Zo’n boek is een leuke inspiratie voor mijzelf, maar wat blijkt, ook een goede inspiratiebron voor mijn omgeving. Nee, zij zijn echt niet allemaal opeens de keuken ingedoken. Nee, wat volgde waren allemaal suggesties/aanbevelingen/opdrachten/verzoekjes voor mij om mee aan de slag te gaan. Het ging zelfs zover dat mijn lieve schoonmoeder niet eerder in het boek zou schrijven voordat ik haar verzoek zou inwilligen. Regelrechte chantage zeg ik je! Zo lief en onschuldig als zij lijkt, zo gehaaid is ze als het op koffiebroodjes aankomt.
Nou ben ik gelukkig wel een gewillig slachtoffer en ben ik eindelijk gezwicht voor het zware juk dat ik al die tijd droeg.
180 gram lauwe melk*
500 gram bloem
25 gram witte basterdsuiker
1 ei
100 gram zachte roomboter
10 gram zout
250 ml melk
75 g suiker
2 eidooiers
1 el bloem
100 gram rozijnen ( of 50 gram krenten en 50 gram rozijnen)
20 gram water
*Banketbakkers wegen ook hun vloeibare ingrediënten met een weegschaal en niet met een maatbeker. Dit is een stuk preciezer.
Halveer het
vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk
met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met
de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje warme melk
door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de
banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Schenk
de banketbakkersroom in een (bodem lichtjes vochtig gemaakt om plakken te
voorkomen) schaal en laat het afgedekt afkoelen. Zet daarna in de koelkast om nog
verder koelen.
Leg de deegschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plek 40 minuten rijzen. Ik heb ze bij de oven in de buurt gezet die ik daarna aanzette.
Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje, deze geeft straks een mooie glans aan de koffiebroodjes.
Roer de poedersuiker met het water tot een glad papje.
Bestrijk de koffiebroodjes na het bakken met de verwarmde abrikozenjam en vervolgens met de poedersuikermengsel. Heerlijk als ze warm zijn, maar zeker zo lekker de volgende dag!
Dit weekend heb ik 2 geweldige aankopen gedaan:
1. Een nieuwe taartstandaard. Ik heb namelijk
2. En een bus heerlijke vanillestokjes.
Allebei een redelijke aderlating, maar mijns inziens een
goede investering (herkenbaar? Jezelf iets wijsmaken dat je het toch écht nodig
hebt; zonder die ene paar schoenen, tas of armband is je leven niet compleet).
Maar goed, dat vraagt dan natuurlijk wel om een recept
waarbij beide aanwinsten een waardige plek krijgen. Nou is het toeval dat ik 2 jaar geleden voor mijn verjaardag een Banketbijbel* heb gekregen (Laten we voor het gemak buiten beschouwing laten dat dit boek boven aan mijn verlanglijstje stond en daarna een hele tijd niets). Zo’n boek is een leuke inspiratie voor mijzelf, maar wat blijkt, ook een goede inspiratiebron voor mijn omgeving. Nee, zij zijn echt niet allemaal opeens de keuken ingedoken. Nee, wat volgde waren allemaal suggesties/aanbevelingen/opdrachten/verzoekjes voor mij om mee aan de slag te gaan. Het ging zelfs zover dat mijn lieve schoonmoeder niet eerder in het boek zou schrijven voordat ik haar verzoek zou inwilligen. Regelrechte chantage zeg ik je! Zo lief en onschuldig als zij lijkt, zo gehaaid is ze als het op koffiebroodjes aankomt.
Nou ben ik gelukkig wel een gewillig slachtoffer en ben ik eindelijk gezwicht voor het zware juk dat ik al die tijd droeg.
Het zal geen verrassing zijn dat ik het recept op een
aantal punten heb aangepast. Zo heb ik het recept voor de banketbakkersroom van
mijn Bij-man** gebruikt en de krenten vervangen door alleen rozijnen en met 2/3
verminderd, meer dan genoeg!
Het originele recept zegt dat het voldoende is voor 12
stuks. Ik heb er zelfs 24 mini koffiebroodjes uit kunnen halen. Heerlijk
handzaam formaat zeg ik je.
*De Banketbakker van Cees
Holtkamp
*Zie de blog ‘Een Bij-man’
Koffiebroodjes van Cees Holtkamp
Ingrediënten voor
12 (en in mijn geval 24) stuks
Deeg
40 gram gist180 gram lauwe melk*
500 gram bloem
25 gram witte basterdsuiker
1 ei
100 gram zachte roomboter
10 gram zout
Vulling
1/2 vanillestokje250 ml melk
75 g suiker
2 eidooiers
1 el bloem
100 gram rozijnen ( of 50 gram krenten en 50 gram rozijnen)
150 gram Abrikozenjam
100 gram poedersuiker/ suikerbakkerspoeder20 gram water
*Banketbakkers wegen ook hun vloeibare ingrediënten met een weegschaal en niet met een maatbeker. Dit is een stuk preciezer.
Maak eerst de banketbakkersroom. Dit moet namelijk nog
even goed afkoelen voordat je het verder gaat verwerken.
Al die vanille spikkels, hmmmm |
Los de gist op in de melk. Maak een kuiltje in je bloem
en strooi aan de randen het zout en suiker. In het midden doe je vervolgens de
gistmelk, boter en ei. Meng alle ingrediënten voor het deeg erdoor en kneed het
kort door elkaar. Je kan ook alle ingrediënten met de mixer mengen (gebruik wel
de deeghaken). Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast en rol
het dan uit tot een lap van 40 x 50 cm. Verdeel hier de room over, maar hou 5cm aan één kant van
de langere randen vrij. Strooi de rozijnen over de gele room. Bestrijk de rand
zonder vulling met een kwastje met water.
Rol het deeg vanaf de lange rand met room en zorg dat de
sluitnaad goed op elkaar plakt. Snijd de rol in schijven van ongeveer 2 cm dik.Leg de deegschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plek 40 minuten rijzen. Ik heb ze bij de oven in de buurt gezet die ik daarna aanzette.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bak de koffiebroodjes 12 minuten in de voorverwarmde
oven.Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje, deze geeft straks een mooie glans aan de koffiebroodjes.
Roer de poedersuiker met het water tot een glad papje.
Bestrijk de koffiebroodjes na het bakken met de verwarmde abrikozenjam en vervolgens met de poedersuikermengsel. Heerlijk als ze warm zijn, maar zeker zo lekker de volgende dag!
Fijne zondag!
Reacties
Een reactie posten