zondag 29 mei 2016

When Hell Freezes Over

1e kerstdag 2015
*burp*
Met een smakelijk kerstdiner achter onze kiezen zaten we uit te buiken op de bank. Lichtelijk balend dat we ons weer eens te buiten waren gegaan. 
En daar ontstond het. 
De daad der wanhoop. 
3 mensen die er helemaal klaar mee waren, schreven zich in. Met 0,0 ervaring ((lees: conditie en misschien zelfs zin) zijn we de uitdaging aangegaan. De marathon van Amersfoort, de 5km welteverstaan. 

2e kerstdag 2015
Badend in het zweet word ik wakker. Paniek! Wat had ik gedaan? Oh noooo! Wat een ongelooflijke sukkel ben ik toch! 
Waarom Oh waarom hadden we ons ingeschreven?!
Om een goede vriendin maar te quoten: "in vreugde of verdriet, neem de beslissing niet." 
En wij, sukkels dat we waren hebben zulk goed advies gewoon in de wind geslagen. Naast ons neergelegd. Weggewimpeld. 

Oudjaarsavond 2015
We vertellen ons idiote actie aan schoonzus en die wordt dusdanig enthousiast dat ze zich direct inschrijft. 
Kak. 
Het net lijkt zich te sluiten, er is echt geen weg meer terug. 
Ik maak een rekensommetje. 10 weken voorbereiding...Hm...ik kan dit verkeerd uitgepakte grapje nog uitstellen tot half maart. 

Tik tak
Tik tak
Tik tak
...
Oksels beginnen langzaam te klotsen, ik moet nu toch echt gaan trainen...
...
12 maart 2016
Verjaardag van andere schoonzus, tevens mede aanstichter van dit grote leed. 
Als een boer met kiespijn vertel ik ons (nog steeds idiote) plan aan 2 nichten. 
"We're in!"
?
What the hell is happening here!
Ik had lichtelijk gehoopt dat ze het plan weg zouden lachen en zelfs zeggen "ach joh, je hoeft toch niet te gaan. Die €7,50 (inschrijfgeld) is geen aderlating". 
Maar nee, opeens waren we met zijn zessen. 

20 maart 2016
21:02
Mijn eerste training zit erop, en ik had zowaar nog adem over. Wowser!

29 mei 2016
Wat begon als een wanhoopsdaad op 1e kerstdag 2015, groeide uit tot iets wat ik, nee, wat wij nooit hadden durven dromen. 

In het diepste geheim hebben we getraind en elkaar door de ups en downs gecoached. 
Er kwamen bikkels bij, er vielen bikkels af. Maar allemaal met hetzelfde einddoel: 5km (aan één stuk door) hardlopen op zondag 5 juni. 
En nu, met nog maar 1 week te gaan, durven we het te geloven. Hebben we er daadwerkelijk vertrouwen in dat we het echt, echt, écht gaan flikken. 

Wij willen deze ongelooflijke prestatie nog specialer te maken door als 4 Jillicious Sugarmomma's & 1 Sugardaddy over de streep te komen. 
Komen jullie ons toejuichen/opvangen?

Fijne zondag!

Ps.
Ik maak me geen illusies. Een olympisch atleet zal ik nooit worden, maar toch...zou het dan misschien toch wel stiekem kunnen dat ík sporten echt leuk ga vinden en "het stofje" heb losgemaakt in mezelf...?
Oh boy...Zoals beloofd, deze keer met recept. Lekker voor na een intensieve hardlooptraining(...), als ontbijt of gewoon voor bij een goede Netflix serie. 
Voor dit recept heb je geen speciale bakkwaliteiten te hebben:
Wegen
Smelten
Bakken
Eten
#kindkandewasdoen


Granola


Ingrediënten 
250 gram havermout
100 gram ongezouten roomboter
175 gram honing
1 tl zout
1/2 tl kaneel
300 gram ongebrande noten naar keuze. Ik heb voor dit recept amandelen, hazelnoten en walnoten gebruikt. 

Optioneel 
50 gram kokosvlokken 

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet opzij.
Doe de honing en boter in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de boter gesmolten in. Roer door elkaar en haal van het vuur. 

Meng in een grote kom de havermout met de resterende ingrediënten. 
Giet hier het boter-honingmengsel overheen en spatel het door elkaar tot alles is voorzien van een dun laagje. 
Verspreid over de bakplaat en zet in de oven. 
Na 20 minuten de bakplaat keren. En nogmaals 20 minuten bakken.* 
Dit zorgt voor een gelijkmatige bruining. 
De granola is klaar als het diepbruine kleur heeft. 
Als het goed is ruikt je huis nu heeeeerlijk! (Dus mocht je je huis willen verkopen en er komen kijkers...granola is beter dan appeltaart, trust me!)
Het is nu nog wat zacht, maar als het geheel helemaal is afgekoeld heb je heerlijke crunchy granola. 
Wij eten het vaak door de Griekse yoghurt, maar gewoon als snack is het ook echt alles behalve vervelend. 
Bewaar het in een luchtdichte bak, dan blijft het nog zeker 2 weken lekker. Althans dat schijnt. Want in ons huis is het een wonder als er na 2 dagen nog is. 

Geniet!*Let op: Elke oven is anders. 

zondag 10 januari 2016

There's no Business like Familybusiness

Men doet er wel eens lacherig over als ze op mijn website lezen dat Jillicious Goods een "familiebedrijf" is. Ze denken dan dat ik dit marketing technisch heb ingezet, maar niks is minder waar. Ik kan met de volle overtuiging zeggen dat de hele familie zijn steentje bijdraagt aan de groei van wat eerst alleen mijn droom is, naar wat inmiddels is uitgegroeid tot de droom van velen. Jillicious Goods behelst immers meer dan alleen maar bakken. Laat mij je meenemen in een rondleiding door ons bedrijf. 

Het is eigenlijk "not done" om met jezelf te beginnen, maar als de naam van het bedrijf jouw eigen naam bevat dan kan je er eigenlijk niet omheen. 
Jill, aangenaam kennis te maken. Bakkend hart van Jillicious Goods. 
Naast mij staat Arjan, mijn rots in de branding mijn Zen in roerige tijden. Zonder hem had Jillicious Goods überhaupt niet hebben kunnen bestaan. Hij heeft mij altijd voor de volle 101% gesteund in alles. Waar hij eerst als coach langs de kant stond te, ja hoe kan t ook anders, coachen. Is hij nu de Master of Cutting. Met de meetlat naast elk stuk zorgt hij dat een ieder een gelijke grootte brownie krijgt. Oké, het blijft mensenwerk en mildheid is geboden, ook zijn bril is soms minder scherp. 
Maar ook op markten is hij de glimlach en prater, waar ik soms nog wat verlegen en het nog spannend vind wat men van onze bakes vindt. 
En dan heb je natuurlijk mijn Mini Me's, Kingston & Zara. Zij dragen de zware last van proevers zijn...
Waar de een meer Dagobert Duck is en graag de kas opmaakt, staat de ander te trappelen om de deegroller van mij over te nemen. Allebei onmisbaar bij de fundering van ons familiebedrijf. 

Nu ga ik mij op glad ijs begeven met welke naam ik hierna ga noemen. Daarom, politiek correct als ik ben(...), in willekeurige volgorde:
Nellebel aka Mama - ons Personal Assistent, beginnend excel wonder en bovenal trotse (schoon)moeder. 
Els aka schoonmama - de rechterhand van onze mini me's. Haar deur staat altijd voor hun (en ons natuurlijk) open. "Nee, kan niet" komt niet voor in haar woordenboek. "Lekker eten" wel ;-). 
Menno - brother from another mother aka grafisch talent aka vriend voor t leven. Hij weet al onze hersenspinsels telkens weer om te zetten tot een geweldig grafisch beeld of reclame uiting. 
Tim(my) - broer voor het leven. En met alle ups en downs die alleen een broer en zus kunnen hebben. 
Al onze borden en ander standmateriaal is van zijn creatieve hand. 
Annemarie aka Miep - de geduldige, kritische, nuchtere boekhouder. Het is haar gelukt om orde te scheppen in mijn boekhoudchaos en zelfs zo dat ik het stiekem een klein beetje leuk begin te vinden...
Mijn schoonzussen Tanya en Linda en zwagert Pim die geen gelegenheid onbenut laten om het Woord van Jillicious Goods te verspreiden. Zelfs een ziekenhuisbezoek wordt afgesloten met een bedankje voor het verplegend personeel in de vorm van een Jillicious box. "Doe je er wel extra folders bij, je weet nooit wat eruit komt" 
Mijn schoonvader "Jan Peugeot" die er elke keer weer voor zorgt dat alle bestellingen probleemloos bezorgd kunnen worden met onze burgerbak. 

Het familiebedrijf groeit nog steeds, ik vind het soms nog moeilijk te geloven dat mijn hobby is uitgegroeid tot een grote mensenbedrijf. 

Met zoveel mensen om ons heen die in ons en ons 3e kind geloven en achter ons staan in deze roerige tijden, kan je je niet anders dan een ontzettend rijk mens voelen. 
Dankzij hun (en onze fans) hebben wij de grote stap durven (en kunnen) zetten om over een paar weken een stenen winkel te openen. 
Woorden kunnen niet voldoende omschrijven hoeveel liefde en dankbaarheid ik voor hen voel. 
Liefde!

Jill

Ps. Vandaag geen recept, maar ik beloof dat ik mij leven zal beteren en vaker recepten zal delen. 

zondag 3 november 2013

Bijman 2.0

Ik ben tot de geweldige ontdekking gekomen dat ik niet 1, maar 2 bijmannen heb. Sterker nog, nu ik er zo over nadenk, ik ken deze bijman al langer (18 jaar) dan de man van mijn kinderen. En heb lief en leed met hem gedeeld.
En alleen hij weet hoe ik….mijn haar wil.
Maar, wie is er dan eigenlijk de bijman?

Ehm

Ik dwaal af.

Het is mijn kapper! Maar hij is niet zomaar een kapper, hij is een excellente kapper. De keren dat ik ben vreemd gegaan, pakten niet goed uit.  (voor de mannelijke lezers onder ons, kom nooit, maar dan ook echt nooit, tussen een vrouw en haar kapper!)
Mijn kapper heeft echter 1 handicap, hij heeft Surinaamse roots. Dat maakt het maken van afspraken niet altijd even makkelijk, maar ja, vreemd gaan is geen optie, dus geduld is een schone zaak.
Reden waarom ik het over deze beste man wil hebben is dat hij mijn moeder nu al een hele week “over de zeik” heeft.
Zijspoor: sinds dit voorjaar verft mijn moeder haar haar niet meer wat zorgt voor de nodige gevatte grappen van zoon en kleinzoonlief en de rest van de omgeving. Ondergetekende zou dat dus echt nooit doen…
Ik vind het stoer. Ze is nu bijna helemaal grijs en hoeft nog maar 3 maandjes voordat alles er helemaal uitgeknipt kan worden. 3 luttele maandjes maar.
Maar het is net  al je naderende vakantie. Die laatste loodjes zijn het zwaarst en je wil niets liever dan je vakantie een week vervroegen.
Zo voelt mijn moeder zich denk ik ook. Bij elk knipbeurt moet het korter, maar gaat het haar nog steeds niet snel genoeg. De teleurstelling in haar ogen is bijna voelbaar.

Ik ben nu 23(…) jaar, maar never nooit zou ik durven wat hij afgelopen maandag heeft gedaan. Hij heeft haar keihard afgewezen.
“U bent de volgende keer (nog) niet welkom. U mag wel komen, om haren op te vegen, maar ik ga u niet knippen.Geduld was het deviesHet werd stil. Ik voelde een kille wind door de zaak heen waaien. Ik durfde nauwelijks oogcontact te maken met mijn moeder. Ik werd opeens “weggebeld” door een belangrijke klant en vluchtte naar buiten. De terugreis in de auto was alles behalve prettig, het ongeloof droop van haar gezicht, was dit echt gebeurd?!
Nu, bijna een week later is mijn moeder ietwat bekomen van de schrik, maar het onderwerp kapper is voorlopig nog verboden terrein.


 Tijdens de maand oktober was dit de limited edition. Maar nu kan je zelf aan de bak!

Spicy Pumpkin Slice

300 gram bloem
200 gram bruine basterdsuiker
170 gram fijne tafelsuiker
175 ml zonnebloemolie (160 gram)
1 tl pompoen seasoning*
·          1/2 tl kaneel
·          1/4 tl gember
·          1/8 tl nootmuskaat
·          1/8 tl piment
1 tl zout
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
175 ml melk
1 ei
185 gram Pompoen puree**
100 gram gehakte Pecannoten
1 tl kaneel

Bakblik25x25cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C.
Doe de bloem, bruine suiker, tafelsuiker, olie, zout en pompoen seasoning in een mengkom.
Mix tot alles goed is opgenomen. Haal 200 gram van het mengsel eruit voor de topping en voeg hier de gehakte noten en kaneel aan toe. Roer kort door en zet opzij.
Voeg aan het overige mengsel de melk, puree, ei, baking soda en bakpoeder toe. Meng op lage snelheid tot er geen klontjes meer zijn.
Bekleed de bakpan met bakpapier en schenk het beslag erin.
Verdeel vervolgens de pecan topping gelijkmatig over het beslag.
Doe in de oven en bak in 35-40 minuten af.

Geniet!

*je kan het jezelf ook makkelijker maken en het vervangen door kant en klare speculaaskruiden
**Ik heb een pompoen geroosterd in de oven en vervolgens gepureerd. Er schijnt echt bij reformzaken pompoenpuree in blik verkrijgbaar te zijn, scheelt weer werk.