zondag 13 januari 2013

Jillicious Twisted


Ik heb de onhebbelijke eigenschap om een recept dat ik voor het eerst in handen krijg, meteen al te willen veranderen. In mijn ogen is dat ”verbeteren”, maar eigenlijk is het ronduit brutaal en misschien zelfs een tikkeltje arrogant. Wie denk ik wel niet dat ik ben dat ik het nodig acht om (namens de gehele mensheid) een recept meteen te verbeteren veranderen zonder eerst het originele recept te hebben gemaakt?!
Ach, het is zoals het is, ‘kent u zelve' zou een goede vriend van mij zeggen, in mijn geval is dat Jillicious Twisted.
Dus, met gepaste trots(…) presenteer ik u:

Het aangepaste recept van de

Triple Choc Cheesecake.


· 400 gram chocolade biscuits
· 150 gram gesmolten boter
· 5 gram boter extra
· 60 gram pure chocolade
· 200 gram pure chocolade
· 150 gram witte chocolade
· 375 gram roomkaas op kamertemperatuur
· 100 gram fijne tafelsuiker
· 185 ml lobbig geslagen slagroom
· 125 ml slagroom
· 6 gelatineblaadjes

Salted peanut caramel
· 315 gram fijne tafelsuiker
· 185ml water
· 250ml slagroom
· 120 gram zoute geroosterde pinda’s, gehakt

Bekleed een 22cm springvorm met bakpapier dat je vastklemt in de rand.
Verkruimel de biscuits in de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter toe en zorg dat het goed opgenomen is door de biscuits. Bekleed de bodem en randen met het koekmengsel. Druk goed aan. Een recht glas helpt hier goed bij. Zet het weg in de koelkast om op te stijven.

De gezouten pindacaramel. Roer de suiker en het water in een pan op een lag vuur voor ongeveer 5 minuten totdat de suiker is opgelost. Verhoog het vuur en breng het aan de kook. Laat het koken zonder door te roeren, maar zorg dat je de randen met een nat kwastje schoon houdt. Dit voor ongeveer 18-22 minuten of totdat het een diep gouden kleur heeft. Haal het van het vuur en voeg de 250ml slagroom toe. Zet het vervolgens op een halfhoog vuur en laat het onder continue roeren ongeveer 2 minuten koken. Laat het 30 minuten staan om af te koelen. Roer de pinda’s erdoorheen en schep het in de taartvorm. Strijk het glad met een paletmes en zet het vervolgens minstens 3 uur in de koelkast stevig worden.

Doe de 5 gram boter en de 60 gram pure chocolade au bain-marie smelten. schenk dit over de karamelmengsel en laat het 10 minuten staan.

Smelt de witte chocolade au bain marie en laat het vervolgens ongeveer 5 minuten ietwat afkoelen.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm een pan en los hierin de geweekte gelatine met aanhangend water op.
Klop de roomkaas met de suiker in de kitchenaid tot een zalvig mengsel en voeg de witte chocolade toe en blijf kloppen tot een homogeen mengsel. Meng de gesmolten gelatine toe aan het mengsel en klop tot het goed is opgenomen. Spatel de lobbig geslagen slagroom erdoor.
Schenk het mengsel in de bakvorm over de pure chocolade en zet het minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de 200gram pure chocolade en 125ml room au bain marie en schenk het over de cheesecake. Zet weg voor 1 uur.
En dan: YUM YUM!!!!


*Mocht je behoefte hebben aan het originele recept:


15 opmerkingen:

  1. Hoi!

    Klinkt echt heerlijk! ik wil hem dan ook gaan maken, maar vroeg me af of je na elke laag eerst het aantal uur moet wachten, tot je de volgende laag kunt doen?

    groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb 'm gemaakt gisteren. Het is enorm veel werk maar dat maakt niet uit. Het is een echte zoete verleider! Klein stukje is voldoende om bomvol te zitten ;) Wat ik wel jammer vind is dat er zoveel chocolade in zit, dat je de roomkaasvulling bijna niet meer proeft. Terwijl die heel lekker is! Dus ik zou een volgende keer de chocoladelaag tussen de vulling en de karamel weglaten. Wat de karamel betreft denk ik dat er teveel water in zit. Want zodra ik de taart opensnijd, stroomt alle karamel eruit. Zonde!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Danke das Du es so schön und easy geschrieben hast, das man es auch als Deutscher verstehen kann 👍 ❤

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Danke das Du es so schön und easy geschrieben hast, das man es auch als Deutscher verstehen kann 👍 ❤

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo!

    Wat ziet dit er heerlijk uit! Deze taart staat al tijden op mijn to-bake-lijstje, en ik wil m nu echt maken. Ik vraag me echter twee dingen af:
    Wat voor koekjes heb je gebruikt? Van die chocolade koekjes met een chocolade laag?
    En zou je voor de Caramel soms ook Caramel van gecondenseerde melk kunnen gebruiken?

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt goed! Ga hem zéker maken! Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoete zonde? 560 g chocola + 415 g suiker + 155 g boter + 550 g room + 375 g roomkaas + 400 g koekjes = 2.830 gram lekkernijen waar men over het algemeen een suikerhype van krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo,
    Ik heb 'm vamdaag gemaakt superlekker maar erg heftig. Bij mij was de caramel alleen nog vloeibaar, liep er zo uit. Wat heb ik dan verkeerd gedaan? Mezelf aan het recept gehouden en de bod heeft 7 uur buiten gestaan bij 3 graden.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt wat room boter toevoegen voordat je de slagroom erbij doet, de boter word hard bij het afkoelen en hierdoor stijft de karamel meer op, denk dat je zo'n 50 tot 100 gram boter nodig hebt

      Verwijderen
    2. Blikje gecondenseerde melk gebruiken
      supermakkelijk en dan is de caramel altijd goed qua dikte

      Verwijderen
    3. In plaats van de slagroom bedoel je? En vervangen voor dezelfde hoeveelheid?

      Verwijderen
  10. Ik had precies hetzelfde, caramel liep er zo uit. Ben heel benieuwd naar de reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo kan ik het ook zonder gelatine maken? Grt Elisa

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo kan ik het ook zonder gelatine blaatjes maken? Grt Elisa

    BeantwoordenVerwijderen